Verpakkingsvrij

Supermarkten, Doe-het-zelf zaken, E-commerce, Tuinbouw en sierteelt brengen veel wegwerpverpakkingen op de markt. Voor als deze consumentenproducten zijn Verpakkingsvrije alternatieven mogelijk. Van wegwerp naar hergebruik is niet simpelweg een keuze voor een ander materiaal of systeemdan plastic, maar het vraagt een mentaliteitsverandering en gedragsverandering. Maar praktische systeemoplossingen zijn zeker nodig. Daarom werkt SUPZero met een netwerk van innovators die helpen bij een succesvolle overstap naar Verpakkingsvrij.

Slimme dispensers voor supermarkten

Om op schaal verpakkingen te kunnen voorkomen zou verpakkingsvrij winkelen ook voor supermarkten onderhoudsarm, en gemakkelijk moeten worden. Er zijn enkele start-ups die goede oplossingen voor de supermarktcontext hebben ontwikkeld, en SUPZero werkt met hen samen als implementatiepartner voor de Nederlandse markt.

MIWA MInimal WAste is een Tjechische onderneming die smart technologie combineert met dispensers en herbruikbare verpakkingen om afvalvrij winkelen op grote schaal mogelijk te maken. Uit onafhankelijke LCA studie blijkt dat het MIWA ecosysteem tot 71% vermindering van milieu-impact oplevert ten opzichte van voorverpakt. Het systeem levert veel data op en een geweldige track & trace dankzij slimme technologie. SUPZero heeft de implementatie van het concept AH Verpakkingsvrij begeleid, met MIWA dispensersysteem. Momenteel draait het concept in 5 AH XL winkels en worden talloze lessen geleerd over zowel klantgedrag bij herbruikbare containers, systeem, POS communicatie en beste assortiment voor Verpakkingsvrij.