Smart Dispensers

SUPZero heeft onderzoek gedaan onder ondernemers in binnen en buitenland die verpakkingsvrij winkelen in supermarktsetting mogelijk te maken. Want, waarom zijn veel individuele verpakkingsvrije winkels in Nederland niet levensvatbaar gebleven en waarom werkt het in omliggende landen beter? Dit leidde tot goede inzichten in factoren voor een optimale implementatie van verpakkingsvrij concepten in de Nederlandse markt.

Om op schaal verpakkingen te kunnen voorkomen zou verpakkingsvrij winkelen ook voor supermarkten onderhoudsarm, en gemakkelijk moeten worden. Er zijn enkele start-ups die goede oplossingen voor de supermarktcontext hebben ontwikkeld, en SUPZero werkt met hen samen als implementatiepartner voor de Nederlandse markt.

SmartVrac is een Franse onderneming die slimme dispensers ontwierp met ingebouwde weegschaal. Gewicht en prijs worden bij het tappen real-time weergegeven en tarreren van de verpakking is niet meer nodig hierdoor. De containers kunnen gevuld aangeleverd aan de supermarkt waardoor het plug and play werkt. Momenteel wordt met SmartVrac smart dispensers gepilot bij Franprix en Intermarche. SUPZero is exclusief implementatiepartner voor SmartVrac systemen in Nederland.

MIWA MInimal WAste is een Tjechische onderneming die smart technologie combineert met dispensers en herbruikbare verpakkingen om afvalvrij winkelen op grote schaal mogelijk te maken. Uit onafhankelijke LCA studie blijkt dat het MIWA ecosysteem tot 71% vermindering van milieu-impact oplevert ten opzichte van voorverpakt. Het systeem levert veel data op en een geweldige track & trace dankzij slimme technologie.

Purcell is ontwikkeld in America, waar het momenteel gepilot wordt in Californië. Aanpassingen voor de Europese markt zijn mogelijk. Er is interesse in het vinden van een Europese launching customer. Het systeem biedt een interactief display met productinformatie, en een software unit die labels print. SUPZero werkt samen voor het vinden van een eerste Europese toepassing.

Nederland is klaar voor herbruikbare verpakkingen

Dit is de conclusie van een recent consumentenonderzoek dat onder Nederlandse consumenten en supermarkten is uitgevoerd. Het Ministerie van I&W gaf hiertoe opdracht in het kader van de implementatie van wetgeving rond verpakkingen. 86% van Nederlandse consumenten vindt “minder wegwerpverpakkingen” belangrijk en 63% vindt het zelfs “vervelend dat de meeste producten in supermarkten in wegwerpverpakking worden aangeboden”. (Kantar 2021) Alle aanleiding dus voor grote supermarkten om onverpakte verkoop nader te verkennen met smart dispensers.