Unieke kijk bij SUPZero

Credits: Dank aan fotograaf Tessa de geus die deze Unieke kijk bij verzorgde.

Op mijn 21e ging ik naar Senegal voor mijn afstudeeronderzoek. Dat deed ik bij een NGO die zich bezighoudt met milieuvraagstukken (ENDA Tiers Monde). Het viel me op hoeveel plastic afval daar overal lag. ‘Wat respectloos!’ was mijn eerste gedachte. Al gauw kwam ik erachter dat dit is wat er gebeurt als er geen goed systeem of geld is voor afvalverwerking.

Ik besefte me toen dat recycling niet de oplossing is. Het is nodig om de productie over een andere boeg te gooien. Wegwerpverpakkingen zijn de norm en het probleem. Recycling is nodig, maar is absoluut niet de oplossing Om die reden ondersteun ik bedrijven om op een vernieuwende manier naar hun producten en processen te kijken. Met kleine wijzigingen kan je vaak veel (verpakkings)afval voorkomen.

Plastic jutten op Ameland . Groeten uit Ghana’ van werkrelaties . Just another Clean-up in Zeist

Plastic in mijn dagelijks leven

Ik woon met mijn gezin in Zeist. Met 2 kinderen is plastic afval haast onontkoombaar. Maar voor boodschappen kiezen we voor Zero-Waste alternatieven. Zo woont er een bevriende boer in de buurt waar ik bij voorkeur melk afhaal. Ik hoef dat geen wegwerpverpakkingen te gebruiken. Dit kost wel tijd. Naast een fulltimebaan en een gezin is er simpelweg niet genoeg tijd om via deze weg aan al je producten te komen. Daarom is het zo belangrijk dat het aanbod in de winkels verduurzaamt. Daar bereik je namelijk de grootste groep consumenten.

Ons eigen plastic afval

Deze berg geeft het plastic afval weer dat ik alsnog in een week verzamel. Ondanks dat ik waar mogelijk voor alternatieven kies en zoveel mogelijk eigen verpakkingen meeneem. Als je daar geen rekening mee houdt, kom je als huishouden makkelijk aan een veelvoud hiervan.

Slechts 9% van alle geproduceerde plastics wereldwijd is daadwerkelijk gerecycled. Ik vind het belangrijk dat mensen zich dat realiseren. Het komt niet automatisch goed als je je plastic afval maar netjes scheidt. Recycling kost veel energie. Ook zijn er nu heel veel soorten plastics op de markt die niet goed te recyclen zijn. Die worden in Nederland meestal verbrand.

Bijvoorbeeld de chipszak, en de verpakking van Vega-kroketten. Deze bestaan uit meerdere materialen (papier, plastic laminaten, aluminium) en zijn daardoor slecht te recyclen. Ook al scheid je als consument netjes je afval, deze verpakkingen worden nu met het restvuil verbrand.

Zero Waste

Naast mijn onderneming zet ik me vrijwilliger in bij Samen Duurzaam Zeist en voor Zero Waste Nederland. Dit jaar werden overal in Nederland voor het eerst Zero Waste tours georganiseerd. Dit zijn rondleidingen waarbij mensen leren over de mogelijkheden om lokaal te winkelen zonder verpakkingsafval. Doel is ook om een groeiend publiek en meer ondernemers bewust te maken van duurzame alternatieven en van de groeiende vraag naar minder verpakkingsafval.